09/06/2020

Lionsclub Nijkerk helpt Zwerfafvalbrigade 

 

De Zwerfafvalbrigade in Nijkerk is een actieve club die zorgt dat Nijkerk een stuk schoner is. Vorige week werd de brigade bijgestaan door leden van de Lionsclub Nijkerk die op hun beurt familie en vrienden uitdaagden om samen zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. De actie resulteerde in ruim 25 zakken afval en nieuwe leden voor de Zwerfafvalbrigade. 

 

Plogging

 

De Lionsclub wil het aantal mensen dat regelmatig zwerfafval opruimt in eigen buurt vergroten door “plogging” te promoten. Plogging is gestart in Zweden en komt van de woorden plocka - dat pakken betekent - en jogging. Het Zweedse initiatief is momenteel internationaal een trend. De laatste maanden zijn steeds meer mensen op pad om te wandelen of te gaan hardlopen. Het is een kleine moeite om tijdens de laatste kilometers zwerfafval op te ruimen. Het is goed voor het milieu en Nijkerk wordt er schoner van. De Lionsclub hoopt anderen te motiveren om regelmatig te gaan plogging. De leden zelf zijn enthousiast omdat het nuttig is voor een beter milieu, het is gezellig om samen te doen én je bent buiten en in beweging. 

 

Global Cleanup Day op 19 september

 

De Lionsleden willen de Zwerfafvalbrigade helpen om tijdens Global Cleanup Day met een recordaantal vrijwilligers aan de slag te gaan. Op zaterdag 19 september is namelijk de grootste wereldwijde opruimactie. Samen met 180 landen krijgt onze planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel die dag is uiteraard het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. Maar ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

 

Vrijwilligers 

 

Mocht men interesse hebben om regelmatig te gaan plogging dan is het een goed idee om lid te worden van de Zwerfafvalbrigade. Dit kost niets en men ontvangt de nodige tools en instructies om aan het werk te gaan. Op de website https://landschapsbeheergelderland.nl/zwerfafvalbrigades/ staat veel informatie en contactgegevens.